Знаци, че сме прекалено несъвместими с половинката си

Компромисът е решаваща част за всяка връзка

08.10.2024 | 09:05 Редактор:
Важно е да разрешаваме конфликтите си.
Важно е да разрешаваме конфликтите си.

С времето отношенията във връзките се променят. Но понякога еволюцията и промените могат да бъдат толкова големи, че изведнъж ние сме не просто несъвместими, но напълно различни хора, които дори не могат да поддържат нормален разговор. Както се казва, противоположностите се привличат, но има ограничение за това колко противоположни могат да бъдат двама души, за да бъдат двойка. Всъщност проучванията са установили, че е по-вероятно да се окажем с някого точно като нас, отколкото с някого, който е нашата пълна противоположност.

Без значение колко много се обичаме и се разбираме с партньора си, компромисът е решаваща част от всяка хармонична връзка. Ако ние постоянно принуждаваме любимия си да се подчинява на волята ни (или той го прави спрямо нас), ние ще преживеем много конфликти.

Имаме различни възгледи за ангажираността

Когато става дума за обвързване, хората го виждат по различен начин, което е добре. Но когато се опитваме да накараме една връзка да работи, това е друг въпрос. Ако смятаме, че моногамията е красив ангажимент, а партньорът ни смята, че е нереалистична измама, има вероятност единият или и двамата да се окажем обидени и разочаровани в даден момент.

Не разбираме езика на любовта на другия

Според д-р Гари Чапман всеки говори един от петте езика на любовта: думи на утвърждение, качествено прекарано време, получаване на подаръци, актове на услуга или физическо докосване.

"Хората не трябва да говорят на един и същ език на любовта, за да успеят като двойка, по-скоро трябва да разбират езика на любовта, на който говори тяхната половинка", каза той, добавяйки: "Това не е лесно; не само изисква да разбереш човека и как той е различен от теб, но и че това, което е важно за него, е различно от това, което е важно за теб".

Никога не сме на една страница в живота си 

Въпреки че никоя двойка не е на една и съща страница през цялото време, би било полезно, ако сме на една и съща страница през по-голяма част от времето. Проучване в Германия по-рано тази година установи, че сме привлечени най-вече от хора, които са подобни на нас. Ако сме на една вълна с нашия партньор, това е добре и говори за потенциал на отношенията, но ако той е на напълно различна вълна (в житейски план), разликата определено може да попречи на привличането и разбирателството между нас.

Нашите спорове остават без решение

Двойките се карат различно. Някои хора затръшват вратите и остават насаме със себе си, затваряйки се, докато други спорят докато не намерят решение на проблемите си. В идеалния случай всеки спор трябва да стигне до решение, такова, с което и двамата да сме съгласни, но ако не можем, това е знак, че сме твърде различни. Конфликтът е част от взаимоотношенията; както и разрешаването на конфликти.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels