fallback

Топ есенни храни за силен имунитет и по-добро храносмилане

Включването на сезонни продукти предлага оптимално захранване с енергия

07.10.2024 | 21:52 Автор: Деси Николова

По време на есента тялото има нужда от повече топлина и богати на хранителни вещества храни, които ще ни помогнат да се адаптираме към променящата се околна среда. Включването на сезонни продукти предлага оптимално захранване с енергия, като в същото време насърчава и по-добро храносмилане.

Тиква

Тиквата е пълна с бета-каротин, който тялото превръща във витамин А, който пък е от съществено значение за имунната функция и здравето на очите. Също така е богата на фибри, подпомага храносмилането и помага за регулирането на нивата на кръвната захар, което прави тиквата идеална за есенни ястия като супи или печива.

Ябълки

Ябълките са пълни с фибри и витамин С, които са важни за имунното здраве и храносмилането. Съдържанието на антиоксиданти помага в борбата с възпалението и поддържа здравето на сърцето, докато естествената сладост прави плода универсална добавка към есенни десерти и салати.

Сладки картофи

Богати на витамини А и С, сладките картофи поддържат имунитета и здравето на кожата. Техните сложни въглехидрати осигуряват продължителна енергия, а високото им съдържание на фибри помага за поддържането на здрави черва, което ги прави идеални за печени гарнитури или обилни гювечи през есента.

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е богато на витамини К и С, които поддържат здравето на костите и имунитета. Високото им съдържание на фибри подпомага храносмилането, а антиоксидантните им свойства намаляват възпалението, което ги прави чудесна добавка към ястия с печени зеленчуци.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback