Съвети за здравословни и вкусни палачинки

Лесно можем да променим вкуса на класическата закуска

06.10.2024 | 23:00 Редактор:
Използвайте различно брашно.
Използвайте различно брашно.

Има няколко различни начина, по които да си осигурите вкусна, здравословна и засищаща закуска от палачинки. Всичко зависи от това как избирате да ядете. Може да изберете да направите една промяна, за да увеличите протеиновия профил или да направите вашите палачинки подходящи за вегани, или пък да предприемете няколко промени, за да смените изцяло вкуса на класическата закуска.

Експериментирайте с тези тактики, за да промените познатата рецепта за палачинки и да я превърнете във вашата перфектна храна за старт на деня. 

Използвайте различно брашно

Заменете част от брашното във вашата рецепта с пълнозърнесто или друго по-питателно, независимо дали предпочитате от спелта, бадеми, киноа или други видове. Тези брашна ще предложат повече фибри, повече омега-3, повече протеини и повече антиоксиданти от обикновения, класически тип.

В повечето случаи трябва да замените около 1/3 от брашното в рецептата с по-хранителния вид. Много от брашната обаче могат да бъдат заменени с еднакво количество, но други, като киноа, може да изискват по-малко. 

Сменете маслото

Маслото може да бъде с високо съдържание на наситени мазнини и често е сменяна съставка в по-здравословните рецепти. Добавете ябълково пюре, тиква или гръцко кисело мляко вместо масло или олио, за да увеличите хранителните качества на палачинките.

По този начин ще осигурите повече фибри и хранителни вещества – в случая на ябълковото пюре и тиквата – и повече протеин чрез киселото мляко.

Помислете за растително мляко

Повечето рецепти за палачинки изискват чаша или повече мляко в тестото. Но ако искате да направите вашата закуска подходяща за вегани, с малко по-ниско съдържание на наситени мазнини или дори с по-високо съдържание на фибри, използването на растително мляко може да промени хранителния профил на вашите палачинки.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay