fallback

Алкохолът може да причини трайни проблеми с паметта

В случаи на прекомерна консумация, това може да доведе до така наречените "бели полета"

04.10.2024 | 16:55 Автор: Толя Стоянова

Един от основните аспекти на алкохолното въздействие е влиянието му върху мозъка и паметта. Разбирането на този ефект е ключово, тъй като нарушената памет може да има сериозни последици както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Когато човек консумира алкохол, той се абсорбира в кръвния поток и достига до мозъка, където започва да влияе на различни невротрансмитери и нервни клетки. Един от първите ефекти на алкохола върху паметта е затруднението в задържането на нова информация. Този ефект е познат като антероградна амнезия, което означава, че човек има проблеми с формирането на нови спомени, докато е под въздействието на алкохол.

В случаи на прекомерна консумация, това може да доведе до така наречените "бели полета" или загуба на памет за събития, случили се по време на пиянство. Хората, които преживяват подобни епизоди, не могат да възстановят спомени от периодите, в които са били силно опиянени, въпреки че в момента на събитията може да изглеждат будни и в съзнание.

Добрата новина е, че при прекратяване или намаляване на употребата на алкохол, някои от уврежданията на паметта могат да бъдат обратими. Мозъкът има забележителната способност за възстановяване, като при прекратяване на злоупотребата с алкохол, някои от когнитивните функции могат да се подобрят с времето. 

Алкохолът има значително влияние върху паметта, като може да предизвика както краткосрочни, така и дългосрочни дефицити. Докато умерената консумация може да причини временни затруднения с паметта, хроничната употреба на алкохол води до сериозни когнитивни увреждания, включително трайни проблеми с дългосрочната памет.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback