Полезни храни, вдъхновени от формата на органите в тялото ни

Храните, които поддържат тялото ни в отлична форма

04.10.2024 | 23:10 Редактор:
Яжте банани за повече серотонин.
Яжте банани за повече серотонин.

Всеки е наясно, че някои полезни храни наподобяват формата на определени органи в човешкото тяло. Например, бананът много прилича на усмивка, нали? Според изследвания, яденето на банани спомага за синтеза на серотонин в мозъка, което ни кара да се чувстваме щастливи и усмихнати. Кои други полезни храни да добавите в менюто си и защо?

Моркови - Полезни за очите

Морковите дължат своя красив цвят на растителния химикал, наречен бета-каротин, който намалява риска от развитие на катаракта и помага за поддържане на добро зрение, сочат изследвания. Морковите са основен източник на витамин А, който насърчава здравето на очите и предпазва зрението.

Домати - За здраво сърце

Формата на този плод наподобява тази на сърцето. Доматите са богати на ликопен, който играе важна роля за намаляване на риска от инсулт. При пациенти с високо кръвно налягане, консумацията на домати има умерен ефект на понижаване на стойностите, сочат изследвания. Освен това, консумацията на домати ни осигурява и източник на витамин С, който е от решаващо значение за здравето на сърцето.

Маслини – Полезни за яйчниците

Италианско проучване установява, че жените, чиято диета включва зехтин, са с 30% по-нисък риск от рак на яйчниците. Причините не са съвсем ясни за учените, но те смятат, че това се дължи на здравословните мазнини в маслото, които могат да помогнат за потискане на гени, предразположени към причиняване на рак.

Грозде – За здрав бял дроб

Гроздето прилича на алвеолите на белите дробове. Белите дробове са изградени от разклонения на все по-малки дихателни пътища. Доказано е, че хранителният план с високо съдържание на прясно грозде намалява риска от рак на белия дроб и емфизем. Гроздовите семена съдържат химикал, наречен проантоцианидин, който намалява тежестта на астмата, предизвикана от алергия.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik