fallback

Любими на всички напитки увеличават риска от инсулт

Консервантите и добавените захари вредят на здравето

03.10.2024 | 19:50 Автор: Толя Стоянова

За да се предпазим от инсулт, трябва да пием вода и да ограничим консумацията на плодови напитки. Хората, които пият повече от четири чаши кафе на ден или газирани и плодови напитки, са изложени на по-висок риск от инсулт.

Инсултът е сериозно състояние, при което кръвоснабдяването на част от мозъка е прекъснато поради кръвен съсирек или кръвоизлив. Той е водещата причина за сериозна и дългосрочна инвалидност в САЩ. Новото проучване свързва газираните напитки, включително тези със захар или изкуствени подсладители, с 22% по-висок риск от инсулт. Освен това рискът рязко нараства при тези, които пият по две или повече такива напитки на ден. 

Изследователите отбелязват, че много продукти, продавани като плодови сокове, се произвеждат от концентрати и съдържат консерванти и добавени захари, които могат да увеличат риска от инсулт. Установено е, че напитките като плодови сокове увеличават вероятността от инсулт с 37%. Рискът се утроява при консумация на две или повече такива напитки дневно, като най-голям риск от инсулт, свързан с консумацията на сокове, има при жените.

Резултатите от проучването са показали, че малки количества кафе не причиняват вреда, но рискът от инсулт нараства с 37% след четвъртата чаша. Пиенето на три-четири чаши черен чай дневно пък намалява риска от инсулт с 29%, а същото количество зелен чай е свързано с 27% по-нисък риск.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback