Защо е важно да си набавяме необходимото количество витамин D?

Недостигът му води до нарушения в минералния състав

03.10.2024 | 21:50 Редактор:
Витамин D можем да си набавим чрез добавки, храни и от слънчевата светлина.
Витамин D можем да си набавим чрез добавки, храни и от слънчевата светлина.

Приемът на витамини е ключов за доброто ни здраве. Систематичен преглед на китайски учени разкрива, че добавките с витамин D имат обещаващ ефект върху кардио-метаболитното здраве. Публикувано в сп. Engineering, проучването предлага ценни идеи за разработване на целенасочени терапевтични стратегии за справяне със сърдечно-съдовите заболявания и свързаните с тях рискове.

Основните функции на витамина са свързани с усвояването на калция и фосфора в организма, а също и с предаването на сигнали между клетките. Недостигът на витамин D води до нарушения в минералния състав и заболявания, засягащи най-вече костите, като при бебета дефицитът му често води до рахит.

Настоящият преглед анализира 99 рандомизирани контролирани проучвания със 17 656 участници. Резултатите показват, че приемът на витамин D е свързан с положителни ефекти върху кардиометаболитни рискови фактори, като понижение на систоличното и диастоличното кръвно налягане, общия холестерол, глюкозата на гладно, хемоглобин A1C и инсулина в кръвта.

Изследователите отбелязват, че ползите от витамин D са най-изразени при хора с начални нива на 25-хидроксивитамин D под 15 нанограма на милилитър, и възрастни над 50 години.

Витамин D може да се набави чрез излагане на слънчева светлина, консумация на храни, богати на витамина, като мазни риби (сьомга, скумрия), яйчни жълтъци, черен дроб и обогатени млечни продукти, както и чрез прием на хранителни добавки. За повечето хора са достатъчни около 15 минути дневно на слънце.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels