fallback

Слънчевото затъмнение на 2 октомври създава рядкото явление "огнен пръстен"

То ще може да се наблюдава в някои части на Южна Америка

02.10.2024 | 17:43 Автор: Елеонора Танева

Жителите на някои части на Южна Америка ще имат късмета да наблюдават днес, 2 октомври, ежегодното слънчево затъмнение, което ще създаде рядкото явление "огнен пръстен".

Той се появява, когато Луната се изправи между Слънцето и Земята, за да създаде слънчево затъмнение, но не блокира напълно светлината на Слънцето.

Тази година Луната ще се намира по-далеч от Земята от обикновено, така че хората в някои части на Чили и Аржентина ще могат да наблюдават "своеобразен светлинен пръстен, идващ от Слънцето“, заяви за АФП Диего Ернандес, ръководител на отдела за разпространение на научни знания в Планетариума в Буенос Айрес.

Преди и след пръстена ще се вижда "полумесец“, тъй като Луната ще премине пред Слънцето, добави той, цитиран от БГНЕС.

Траекторията на слънчевото затъмнение ще започне в северната част на Тихия океан, ще премине над Андите и Патагония в Латинска Америка и ще завърши в Атлантическия океан.

Според НАСА затъмнението ще продължи повече от три часа - от 17:00 до около 20:30 г. по Гринуич.

Но явлението "огнен пръстен“ се очаква да продължи само няколко минути, като ще се появи около от 18:45 г. по Гринуич, според института IMCCE на Парижката обсерватория във Франция.

Частичното затъмнение ще бъде видимо от Боливия, Перу, Парагвай, Уругвай, части от Бразилия, Мексико, Нова Зеландия и няколко острова в Тихия и Атлантическия океан, съобщи НАСА.

Космическите агенции и институти предупреждават да не се наблюдава затъмнението с невъоръжено око, като твърдят, че това може да доведе до необратими увреждания на ретината. Обикновените слънчеви очила не предлагат достатъчна защита.

Следващото частично слънчево затъмнение ще се случи на 29 март 2025 г., като ще се вижда главно от западната част на Северна Америка, Европа и Северозападна Африка.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Любопитно
fallback