fallback

Какаото е най-добрата суперхрана и е чудесен заместител на кафето

Богато е на хранителни вещества и антиоксиданти

01.10.2024 | 17:29 Автор: Беатрис Младжова

Какаото е една от най-добрите суперхрани и напитки. То е най-богатата на хранителни вещества храна на планетата. Кафето или чаят не осигуряват същото количество.

Същност на какаото

Какаото е плод от растението Theobroma cacao, което произхожда от тропическите гори на Амазонка. Това дърво произвежда шушулки, които съдържат 30-60 какаови зърна (или какаови семена), които се подлагат на обработка, за да станат шоколад. Произвежда се главно в тропическите региони, като най-добрите производители са в Западна Африка, Латинска Америка, Азия и Карибите, а ползите му са много.

Може да подобри настроението ни

Какаото съдържа теобромин, естествено съединение, което насърчава освобождаването на ендорфини, серотонин и допамин, създавайки ефект на повдигане на настроението. Въпреки че то съдържа малко кофеин, високите нива на магнезий имат успокояващ ефект върху тялото. За разлика от кафето или чая, които могат да доведат до нервност или енергийни сривове, какаото предлага по-нежно, по-продължително повишаване на енергията без нежелани странични ефекти.

Богато на хранителни вещества и антиоксиданти

Тъй като е един от най-високите естествени източници на магнезий и е пълно с калций, цинк, мед и селен, какаото се счита за най-добрата суперхрана. Освен това е пълно с антиоксиданти – по-специално флавоноиди и катехини – с което може да помогне в борбата с оксидативния стрес. 

Може да повлияе на емоционалното благополучие и духовното израстване

Освен физическите му ползи, които са подкрепени от съвременни западни изследвания, какаото се използва от хиляди години в различни части на света и за емоционални и духовни ползи. Най-често се използва традиционно като средство за отваряне на сърцето в церемонии, за да се улесни по-дълбока връзка със себе си и другите. Въпреки че има много възможни източници и традиции, откъдето може да идва тази връзка между какаото и сърцето, се смята, че то отваря сърдечната чакра (или енергиен център), според аюрведа.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback