fallback

Джими Картър празнува 100-годишен юбилей - най-дълголетният президент на САЩ

Роден е на 1 октомври през далечната 1924 г. в Плейнс

01.10.2024 | 13:57 Автор: Толя Стоянова

С авиошоу, концерт и специална церемония. Така малкото градче Плейнс, в югоизточната част на Съединените щати, се готви да отпразнува 100-годишния юбилей на Джими Картър - 39-ият президент на страната и носител на Нобелова награда за мир.

Роден е на днешния ден през далечната 1924 г. в провинциалния град с около 600 жители. Преди да стане държавен глава на страната, Картър известно време отглежда фъстъци. А след като напуска Белия дом, той се завръща в своя роден град и живее там и до днес.

В поздравлението си към него настоящият президент Джо Байдън отбелязва, че Картър дори в най-трудни моменти е запазвал оптимизма си и че този оптимизъм е заразителен. Въпреки възрастовата разлика, двамата са близки приятели от времето, когато Джими Картър е президент (1977-1981 г.).

Най-дълголетният президент на САЩ заема специално място в американския политически пейзаж, тъй като управлява кризата с американските заложници в Иран в периода 1979-1980 година. Той е архитект на споразуменията от Кемп Дейвид, довели до подписването на мирния договор между Израел и Египет през 1979 г.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Любопитно
fallback