fallback

Диетите с ниско съдържание на захар крият рискове за здравето

Някои изкуствени подсладители могат да повлияят на метаболизма

01.10.2024 | 17:06 Автор: Толя Стоянова

Намаляването на консумацията на захар може да има значителни ползи, но също така изисква внимание към потенциалните рискове и недостатъци. Диетите с ниско съдържание на захар се фокусират върху ограничаването на добавените захари и преработените въглехидрати в хранителния режим. Това означава избягване на храни с високо съдържание на захар, като сладки напитки, десерти и някои видове закуски. Вместо това, диетата включва храни с естествени захари и фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Кои са потенциалните рискове и недостатъци?

Прилагането на диета с ниско съдържание на захар може да доведе до ограничаване на определени храни, които са важни източници на витамини и минерали. Ето защо е важно да се осигури разнообразие в хранителния режим и да се включат храни, които компенсират липсата на захар.

Намаляването на консумацията на захар може да бъде трудно в социален контекст, особено в случай на социални събития и празници, когато сладкишите са често част от менюто. Това може да предизвика чувство на лишение и стрес. Много хора, които избягват захарта, прибягват до заместители, които може да имат собствени здравословни рискове. Някои изкуствени подсладители могат да повлияят на метаболизма и да предизвикат здравословни проблеми при прекомерна употреба.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback