Седем начина да се предпазим от бърнаут

Научете се да казвате "не"

30.09.2024 | 23:00 Редактор:
Трябва да намалим стреса и да успокоим нервната система.
Трябва да намалим стреса и да успокоим нервната система.

Натрупването на стрес в работата е нещо, което засяга много. Когато нивата му достигнат краен предел, бърнаутът ще ви връхлети. За щастие има някои трикове, с които да се предпазите от бърнаут. Те помагат да запазите спокойствие, да неутрализирате или поне да намалите стреса, да успокоите нервната си система и да запазите здравето си.

Започнете да налагате граници 

Една от причините да изпаднете в бърнаут заради работата е поемането на още и още задачи. Ако сте готови да откликнете на всяко запитване, молба, заповед, допълнителна задача, това ви прави уязвими към бърнаут. Научете се да казвате "не", когато това се налага. Не е задължително да поемате абсолютно всичко на плещите си, дори някой да го изисква от вас.

Налагането на граници е здравословен акт на запазване на работното ви достойнство. Поемането на повече задачи не ви прави по-добър експерт, а само показва, че сте готови на всичко и всеки може да ви товари както иска.

Установете баланс между работата и личния живот 

Друга причина за изпадане в бърнаут е, когато позволите стресът от работата да се пренесе и в личния ви живот. Също така, ако работите през по-голямата част от денонощието за сметка на всички ангажименти в личния ви живот, наред с приятните занимания, това със сигурност ще ви доведе до бърнаут. Въвеждането на баланс между работата и личния живот е добра стратегия, която ще ви предпази от прегаряне.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay