Фактори за развитие на сърдечни заболявания

Затлъстяването, тютюнопушенето и намалената физическа активност влияят на здравето

30.09.2024 | 21:15 Редактор:
Разкъсването на атеросклеротичните плаки е патофизиологичната причина за настъпване на остри мозъчни и сърдечни инциденти.
Разкъсването на атеросклеротичните плаки е патофизиологичната причина за настъпване на остри мозъчни и сърдечни инциденти.

През 2019 г. 17,9 милиона души са починали в резултат на остри и хронични сърдечносъдови заболявания. Всеки трети смъртен случай се пада на сърдечен проблем. В 85% от случаите причината за настъпване на фатален изход се приписва на миокардния инфаркт или мозъчния инсулт.

Въпреки че основната тенденция е сърдечносъдовите заболявания да се изявяват при по-възрастни пациенти (над 75-годишна възраст), през последното десетилетие те имат тенденцията да се "подмладяват". От 17 милиона преждевременни смъртни случая, настъпили на възраст под 70 години, през 2019 г., 38% са причинени от различни сърдечносъдови заболявания.

Всички тези статистически данни показва важността на своевременната диагноза и превенцията на тази голяма група от болести. В най-обобщен вариант сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат групирани на атеросклеротични заболявания, клапни пороци, вродени сърдечни малформации, ритъмно-проводни нарушения и т.н. Някои споделят общи рискови фактори, а освен това могат да се срещат няколко проблема при един и същ пациент. Своевременното откриване на сърдечносъдовите заболявания дава огромен шанс на пациентите да водят нормален начин на живот.

Разкъсването на атеросклеротичните плаки е патофизиологичната причина за настъпване на остри мозъчни и сърдечни инциденти. Разкъсването на плака с последваща тромбоза на съда е най-честата причина за настъпване на мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти. Немалка част от тях инвалидизират пациентите или дори да са причина за настъпване на летален изход.

Рискови фактори за формиране и нарастване на плаките са артериалната хипертония, дислипидемията, метаболитния синдром и захарния диабет. Затлъстяването, тютюнопушенето, намалената физическа активност са също предразполагащи фактори за развитие на атеросклеротични плаки. Рискът за прогресия на атеросклерозата се увеличава с възрастта. При мъжете рискът се увеличава след 45-годишна възраст, а при жените той расте след 55-годишна възраст.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels