Класация на страните с най-евтино и най-скъпо вино в света

Пестеливите може да се насочат към Бутан

29.09.2024 | 21:37 Редактор:
Най-скъпото вино е в Туркменистан.
Най-скъпото вино е в Туркменистан.

Виното е една от най-консумираните напитки в цял свят. Известно е, че цената му - при различните видове вино и в различните държави е много различна (без да включваме колекционерските бутилки) и се различава в пъти, включително и заради пазарната конюнктура. Въз основа на официални данни, РИА Новости изчисли какви са средните цени на масовите видове вино в различните държави за миналата година.

Оказва се, че страната с най-достъпно вино по отношение на цената му, е Бутан - там за една бутилка трябва да се платят средно само 3,58 долара. На второ място се нарежда Аржентина (четири долара), а на трета позиция - Украйна (4,34 долара).

В горната част на "класацията" за най-евтино вино, очаквано са разположени винени региони: на шесто място - ЮАР (4,6 долара), на девето място - Португалия (5,02 долара), на единадесето място - Молдова (5,15 долара).

Малко по-ниско, т.е. с малко по-скъпо вино, на дванадесето място, се нарежда Чили (5,37 долара), а Испания с цена от 5,57 долара заема седемнадесето място.

Русия заема 29-то място, т.е. там виното е умерено евтино. В Русия една бутилка вино струва средно 595 рубли, или 6,42 долара. Най-близките "съседи" на Русия в класацията за най-ниски цени на виното са африканските държави Гвинея-Бисау (6,37 долара) и Либерия (6,5 долара).

Но най-скъпото вино в света, изненадващо, се продава в Туркменистан (31,43 долара). Следващите две държави с най-високи средни цени на виното, са Сингапур (27,13 долара) и Бахрейн (23,88 долара), информира money.bg

По данни на Международната организация по лозарство и винарство, най-големите производители на вино в света през миналата година са: Франция (20% от световното производство), Италия (16%) и Испания (12%).

В същото време, Франция се нарежда на 67-мо място по цена на виното, като се започне от най-ниската (7,82 долара), а Италия - на 40-то (6,69 долара).

Снимка: Pexels