Лесни начини да се справим с мухъла в банята

Оцетът е чудесен метод за махане на плесен

29.09.2024 | 17:57 Редактор:
Премахването на мухъл е трудно, но не невъззможно.
Премахването на мухъл е трудно, но не невъззможно.

Мухълът е често срещан проблем във всяко домакинство. Въпреки че премахването му може да бъде предизвикателство, не бива да се отказвате от стремежа да го елиминирате завинаги. Банята обикновено е най-засегнатата зона, но в следващите редове ще ви предложим няколко ефективни метода за справяне с мухъла.

Можете да създадете свои собствени почистващи решения

  • Нетоксичен вариант: оцет. Оцетът е чудесен метод за махане на мухъл. Може да мирише неприятно, но няма да има токсичността на белина. Изсипете го направо върху спорите или използвайте спрей бутилка. Опитайте да го смесите с вода в съотношение 2:1, оставете за 30 минути, преди да избършете.
  • Боракс: естествен инсектицид и фунгицид, този разтвор смесва натриев тетраборат декахидрат – или сода за хляб – с вода. Не е необходимо да се изплаква и може да предотврати развитието на мухъл. Можете да закупите сода за хляб в много супермаркети.
  • Белина: опцията за по-силен препарат на работа и последна мярка. Белината ще убие мухъла по душове, плочки и т. н., но е токсично вещество, така че бъдете много внимателни, когато я използвате. Смесете я с вода в съотношение 1:10. Изплакнете след това, ако наоколо има деца или домашни любимци.
  • Препарат от магазина. Ако не сте сигурни за тези смеси, можете да закупите готови почистващи разтвори и препарати за отстраняване на мухъл от супермаркетите. Предимството на закупените от магазина продукти е, че не е нужно да се притеснявате за смесване на вещества, можете да сте сигурни в техните измервания. Повечето обаче са на основата на белина, така че ще трябва да сте наясно, че при почистването може да има всякакви изпарения. 

 Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik