Боди арт изкуство ни запознава със света на траките (+ВИДЕО)

Траките са се татуирали при провинение на личността

29.09.2024 | 14:45 Редактор:

България отчита бум на културния туризъм. Близо милион са посещенията на музеи от чуждестранни туристи, отчитат от НСИ.

От Министерството на туризма са разработили 8 културно-исторически дестинации, които обединяват над 150 обекта в повече от 70 населени места в страната. Включени са обекти и за религиозен и поклоннически туризъм. Активно се работи и по Годишната програма за национална туристическа реклама, която да утвърди страната ни като привлекателна дестинация. 

Сред популярните туристически атракциони към момента е археокомплексът "Светът на траките". В него посетителите могат да се запознаят с историята на древния град "Севтополис", както и да разгледат восъчни фигури на тракийски владетели и макети на значими артефакти. На изключителен интерес се радваше и боди арт изкуството, което пресъздава историята на долината на тракийските царе.

Идеята на проекта "Тракийски мотиви от Долината на розите" е чрез различни рисувателни техники, да се изобразят обичаите на тракийската култура. Пречупени през призмата на младите творци, телата на доброволците се превръщат в техни живи платна.

"Навремето, поне така е доказано и разказано, траките са се татуирали при провинение на личността и са им нанасяли такива татуировки, които характеризират проявата. Така те са оставали белязани за цял живот. Това е един вид за назидание", казва председателят на Народно читалище "Жар" Дора Петкова.

Художникът Катя Зографова кани млади таланти да се запознаят със стенописите в гробниците и чрез техния прочит да ги пренесат на човешкото тяло.

"Получиха се интересни неща. Навремето една от най-характерните и приятни татуировки, или по-късно боди арт рисунка, е на Севт. Чрез мърданията на тялото Севт е или сърдит или усмихнат", разказва още Петкова.

Организаторите призовават тези, които обичат да се предизвикват, да се включат в следващото издание на "Боди арт Казанлък".

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.