fallback

Едноседмично пътешествие до Гърция без пари - социалният експеримент на Велизар

"Имаше случаи, в които трябваше да прекарам нощта под открито небе", разказва младежът

28.09.2024 | 14:23 Автор: Деси Николова

Едноседмично пътешествие с нулев бюджет зад граница предприеха двама млади българи. Велизар Цанков решава да се подложи на социален експеримент с колегата си оператор, с когото от няколко години прави уеб предаване. Двамата потеглили от София до южния остров Закинтос в Гърция, без никакви пари.

"Идеята беше да тръгна от София и да стигна до остров Закинтос, който е един много южен остров в Гърция. Ти през цялото време зависиш от външни фактори, на това да намериш хора, които да ти помогнат, да те упътят, да те приютят, ако искаш дори да ти дадат прехрана. В раницата ми със сигурност ще ви кажа, че нямаше храна и пари, а имаше дрехи, бях си взел едно зарядно за телефона и това е", разказва Велизар.

Двамата българи преживели истински сървайвър, тъй като разчитали само на милосърдието на местните хора.

"Имаше дни, в които успявах да си намеря къде да ме приютят, имаше дни, в които трябваше да прекарам нощта под открито небе. Бях с известна доза предразсъдъци за гърците, дали ще бъдат отворени към мен. Мислех, че не са такива. Останах адски много изненадан. Имаха огромен интерес като им разказвах аз с какво съм се захванал да правя", сподели Велизар.

И благодарение на добротата, която срещнали, експериментът бил успешен.

След като вече две години оцеляваха с нулев бюджет на родното Черноморие, а тази година в Гърция, за следващата младежите си поставят за цел да достигнат без пари до екзотична дестинация в друг континент и съветват хора, които решат да се подложат на подобно изпитание, да се подготвят добре, тъй като такава мисия никак не е лесна.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Любопитно
fallback