Въздействието на алкохола върху метаболизма и физическата активност

Как алкохолът вреди на спортната форма

28.09.2024 | 10:01 Редактор:
Важно е да се прави разлика между незабавните и дългосрочните ефекти на алкохола.
Важно е да се прави разлика между незабавните и дългосрочните ефекти на алкохола.

Въздействието на алкохола върху спортните постижения се влияе от няколко фактора, включително продължителността и количеството на консумирания алкохол, вида на практикувания спорт, включително възрастта и пола.

Все пак важно е да се прави разлика между незабавните и дългосрочните ефекти на алкохола върху двигателните умения, аеробното представяне, хидратацията и възстановяването след тренировка. Но дори и еднократният прием на алкохол повлиява представянето на следващия ден.

Ефектите, които са идентифицирани от изследователите, често са пропорционални на консумираното количество.

Метаболитният път на етанола след продължава с получаването на цитрат (лимонена киселина). Той е свързващо звено в метаболизма на алкохола и фруктозата, защото и от нея последният се произвежда в големи количества. А тъй като фруктозата също трябва да се метаболизира в черния дроб преди да бъде използвана за енергия, съчетаването ѝ с алкохол води до допълнително натоварване и затруднение на метаболизма и организма като цяло. Затова и препоръките са да не се съчетават алкохол с фруктоза, както и с медикаменти, натоварващи работата на черния дроб и не на последно място със стероиди.

Всеки спортист, който иска да намали мазнините и/ или да покачи мускулна маса, трябва да оптимизира и тестостероновите си нива.

Алкохолът има отрицателно въздействие върху тестостерона по два основни механизма - намалява нивото на тестостерона в кръвта, като увеличава активността на ензима тестостерон редуктаза (увеличаващ разграждането на тестостерона в черния дроб), както и намалява продукцията на тестостерон, чрез въздействие на ацеталдехида директно върху лайдиговите клетки в тестисите. При мъжете тестостеронът има ключово значение за мускулния растеж, като сигнализира на миоцитите (мускулните клетки) да повишават обема си.

Хроничната консумация на голямо количество алкохол нарушава комуникацията между нервната, ендокринната и имунната система, водейки до хормонални смущения, които се отразяват не само физически, но дори и емоционално (на поведенческо ниво), което също повлиява спортните постижения.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Freepik