fallback

Богати на антиоксиданти храни, с които подобряваме отслабването

Артишокът е богат на хлорогенна киселина

28.09.2024 | 06:50 Автор: Елеонора Танева

Приемът на антиоксиданти е важен за здравето на човек. Най-добре е те да се набавят чрез храната. Добрите нива на антиоксиданти могат да предотвратят увреждането, свързано с оксидативния стрес.

Ето част от храните, богати а антиоксиданти:

Черен шоколад

Изследователите свързват тъмния шоколад с редица потенциални ползи за здравето, включително: по-нисък риск от сърдечни заболявания, намалено възпаление, по-малка вероятност от високо кръвно налягане, насърчаване на добрия холестерол.

Поне 10 проучвания, включващи близо 300 участници, показват, че черният шоколад помага за намаляване както на горните, така и на долните нива на кръвното налягане.

Боровинки

Тези дребни плодове са сред малкото разрешени при различни диети за отслабване. Проучване от 2017 г. показва, че дивите боровинки съдържат голям брой антиоксиданти. Проучвания са установили, че антоцианините могат да помогнат за предотвратяване на високи нива на липопротеини с ниска плътност (LDL), или лош холестерол, както и да намалят риска от сърдечни заболявания и да понижат кръвното налягане.

Артишок 

Той е добър източник на диетични фибри, минерали и антиоксиданти. Артишокът е особено богат на вид антиоксидант, известен като хлорогенна киселина, който може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Въпреки това съдържанието на антиоксиданти в артишока може да варира в зависимост от това как е приготвен.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback