fallback

Генетичната предразположеност при наднорменото тегло

Затлъстяването засяга здравето на милиони хора по света

27.09.2024 | 10:47 Автор: Беатрис Младжова

Мнозина са засегнати от затлъстяването, което е сериозен проблем за здравето и засяга милиони по света. То е свързано с редица хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и хипертония. 

Генетиката има значително влияние върху нашето тяло, включително върху начина, по който съхраняваме и изразходваме енергия. Установено е, че генетичната предразположеност може да играе роля при затлъстяването, като изследвания показват, че около 40-70% от вариациите в телесното тегло сред хората могат да се обяснят с генетични фактори. Това означава, че ако имате родител или друг близък роднина със затлъстяване, вероятността да развиете подобно състояние е значително по-висока.

Не само генетиката е фактор

Въпреки че генетиката играе важна роля, затлъстяването е комплексно състояние, което зависи и от взаимодействието между гените и околната среда. Лошите хранителни навици, заседналият начин на живот и други фактори на околната среда често усилват ефектите на генетичната предразположеност.

Например, човек с генетична склонност към затлъстяване може да бъде в състояние да поддържа здравословно тегло, ако следва правилен хранителен режим и редовно се занимава с физическа активност. Обратно, същият човек би могъл да развие затлъстяване, ако бъде изложен на висококалорична диета и липса на движение.

Важно е също така да се отбележи, че не всички хора с генетична предразположеност към затлъстяване непременно ще станат затлъстели. Гените могат да повишат риска, но поведението и изборът на начин на живот играят критична роля в определянето на крайния резултат.

Най-ефективните стратегии за превенция

Баланс между калории и физическа активност: Редовното упражнение и контролът на калорийния прием могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло.

Избор на здравословни храни: Диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени протеини, може да помогне за контролиране на теглото.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback