fallback

Плюсове и минуси на електрическите четки за зъби

Най-важното е да не се пропускат зъби и зъбни повърхности при почистване

27.09.2024 | 09:58 Автор: Тодор Петров

Характеристиките на четката и движенията, които се извършват с нея са от голямо значение за оралната хигиена.

Четките за зъби могат да се намерят в различни форми и размери. Обикновено се различават дръжка и работна част-глава. Дръжките на четките за зъби са обикновено пластмасови с гумени зони, с различни извивки, за да е по-удобно захващането и по-лесна употребата. Косъмчетата на главата са най-често от синтетични влакна. 

Как работят електрическите четки

Валидни предимства за всички електрически четки са вграденият таймер, който подпомага хигиената да бъде с достатъчна продължителност, сензор за натиск (предотвратява нараняване), програмирани движения (компенсират не добра техника на четкане). Според много проучвания чрез електрическите четки за зъби се премахва значително по-голямо количество плака при едно измиване, което драстично намалява риска от кървене на венците и развитие на гингивит и пародонтит.

Основният недостатък на този вид четки е, че при неправилно използване лесно може да се стигне до обратен ефект - нараняване на меките тъкани, рецесии и венечни джобове. Това може да доведе до по-голямо натрупване на плака на места, където не може да бъде отстранена в домашни условия.

Електрическите четки, които са с различни по честота трептения, са популярни под името ултразвукови. Те извършват хиляди движения в минута, а главите им обикновено са продълговати. Освен на механично почистване, при този вид четки се разчита и на ефекта на кавитация от ултразвука, който има много добър дезинфекциращ и антимикробен ефект. Това е и тяхното основно предимство. Като недостатък може да се отбележи отново риск от увреждане на тъканите при неправилна употреба.

Как правилно да си чистим зъбите

Първото правило е да не се пропускат зъби и зъбни повърхности. Добре е да се спазва винаги определена последователност, за да се избегнат пропуски, например горните зъби отвън, след това отвътре, последвани от долните отвътре, след това отвън.

При електрическите четки е важно да не се прилага голям натиск, да се пазят изключително много меките тъкани и да се спазват инструкциите на производителя за безопасна употреба и съхранение. При механичните четки водеща роля имат движенията, които се извършват с ръката.

Четете повече по темата в Puls.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback