fallback

Ползите и недостатъците на спането по корем

Помага да се поддържат дихателните пътища отворени

26.09.2024 | 22:48 Автор: Беатрис Младжова

Много хора избират да спят по корем. Тази поза може да бъде удобна и да осигури чувство на комфорт, но има редица фактори, които трябва да се вземат предвид, когато оценяваме нейната полезност за здравето.

Една от основните ползи от спането по корем е намаляването на хъркането и обструктивната сънна апнея. Когато човек спи по гръб, езикът и меките тъкани в гърлото могат да се отпуснат и да блокират дихателните пътища, което причинява хъркане или дори временно спиране на дишането. Спането по корем помага да се поддържат дихателните пътища отворени, което може да подобри качеството на съня при хора с тези състояния.

Недостатъците на спането по корем

Една от основните причини, поради които спането по корем се счита за проблематично, е натоварването на врата и гръбнака. Когато спим по корем, обикновено обръщаме главата си настрани, което създава неестествено усукване на врата. Това може да доведе до схващания, болки и дори сериозни проблеми с прешлените в дългосрочен план. Освен това, гръбнакът не е в неутрална позиция, което увеличава риска от болки в долната част на гърба.

Спането по корем оказва натиск върху вътрешните органи, включително стомаха, черния дроб и белите дробове. Това може да затрудни дишането и да ограничи пълното разширяване на белите дробове по време на сън, което води до по-ниско ниво на кислород в организма.

Съвети за по-малко рискове

Използвайте тънка възглавница или без възглавница: Това ще помогне да се намали натоварването на врата и ще поддържа гръбнака в по-неутрална позиция.

Подкрепете таза с възглавница: Малка възглавница под таза може да помогне за намаляване на напрежението в долната част на гърба.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels  

fallback
Още от Любопитно
fallback