fallback

Пеликани избягаха от зоопарка в София и се разходиха по улиците

Върнати са обратно невредими

25.09.2024 | 19:11 Автор: Толя Стоянова

Пеликани се разходиха по столичен булевард, след като избягаха от Зоологическата градина. Половин час по-късно те са върнати обратно и то невредими. 

Пеликан, пресичащ пешеходната пътека на столичния булевард "Симеоновско шосе", изненада шофьорите и предизвика вълна от коментари в социалните мрежа. Оказва се, че бегълците са са двама.

"Преди няколко години постигнаха от Букурещкия зоопарк. Те са винаги двамата и в случая, и двамата са решили да се разходят извън зоопарка", каза Петър Стоянов, който е гледач в столичния зоопарк.

Той се грижи за птиците от близо 5 години. По думите му подобен случай не е прецедент. В Софийския зоопарк има общо девет пеликана - като избягалите са от вида "розови". Вероятната причина за бягството е сезонната миграция.

"Проблемът при тях е, че маховите пера израстват неравномерно и във всеки период от годината, въпреки подрязването, което се извършва, те са способни да летят", добави Стоянов.

Двата пеликана, или както ги наричат "румънците", са върнати в столичния зоопарк 30 минути след подадените сигнали в социалните мрежи. Въпреки размерите си, пеликаните не са агресивни. Хранят се основно с риба. А ако се натъкнем на пеликан, докато сме на път за работа, то трябва да се свържем със служителите на зоопарка незабавно и да се погрижим птицата да да не избяга. 

Вижте повече в репортажа на Антония Яворова.

fallback
Още от Любопитно
fallback