Ако обичате банани, ще се влюбите в рецептата за бананов хляб без глутен - по-лесна и здравословна алтернативата на класическия хляб.
Необходими продукти:
- спрей за готвене
- 2 банана (големи, много узрели, добре намачкани)
- 1/3 ч. ч. зехтин
- 1/2 ч. ч. гранулирана захар
- 1/4 ч. ч. кафява захар
- 2 големи яйца
- 1/2 ч. л. екстракт от ванилия
- 1 ч. ч. брашно от кафяв ориз
- 1/2 ч. ч. овесено брашно
- 2 с. л. царевично нишесте
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат
- 1/2 ч. л. сол
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Напръскайте подходяща за печене на хляб тава със спрей за готвене. Оставете настрана. Поставете намачканите банани, зехтина, гранулираната захар, кафявата захар, яйцата и екстракта от ванилия в голяма купа за смесване. Разбийте енергично, докато стане гладка смес.
Добавете брашното от кафяв ориз, овесеното брашно, царевичното нишесте, канелата, бакпулвера, содата и солта в купата. Продължете да разбивате, докато сместа се комбинира. Не прекалявайте със смесването. Изсипете тестото в подготвената форма за хляб.
Печете хляба на средната решетка на фурната, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста (около 45-60 минути). Проверете дали хлябът е готов. Извадете от фурната или печете още малко време, ако е необходимо.
Оставете хляба да почине в тавата за 10 минути, след което го поставете върху решетка за охлаждане. Оставете да се охлади поне 1 час преди нарязване и сервиране.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: Pexels