Рецепта за бананов хляб без глутен

Бързо, лесно и здравословно

25.09.2024 | 22:34 Редактор:
Оставете да се охлади поне 1 час преди нарязване и сервиране.
Оставете да се охлади поне 1 час преди нарязване и сервиране.

Ако обичате банани, ще се влюбите в рецептата за бананов хляб без глутен - по-лесна и здравословна алтернативата на класическия хляб.

Необходими продукти:

  • спрей за готвене 
  • 2 банана (големи, много узрели, добре намачкани) 
  • 1/3 ч. ч. зехтин 
  • 1/2 ч. ч. гранулирана захар 
  • 1/4 ч. ч. кафява захар 
  • 2 големи яйца 
  • 1/2 ч. л. екстракт от ванилия 
  • 1 ч. ч. брашно от кафяв ориз 
  • 1/2 ч. ч. овесено брашно 
  • 2 с. л. царевично нишесте 
  • 1 ч. л. канела 
  • 1 ч. л. бакпулвер 
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат 
  • 1/2 ч. л. сол

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Напръскайте подходяща за печене на хляб тава със спрей за готвене. Оставете настрана. Поставете намачканите банани, зехтина, гранулираната захар, кафявата захар, яйцата и екстракта от ванилия в голяма купа за смесване. Разбийте енергично, докато стане гладка смес.

Добавете брашното от кафяв ориз, овесеното брашно, царевичното нишесте, канелата, бакпулвера, содата и солта в купата. Продължете да разбивате, докато сместа се комбинира. Не прекалявайте със смесването. Изсипете тестото в подготвената форма за хляб.

Печете хляба на средната решетка на фурната, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста (около 45-60 минути). Проверете дали хлябът е готов. Извадете от фурната или печете още малко време, ако е необходимо.

Оставете хляба да почине в тавата за 10 минути, след което го поставете върху решетка за охлаждане. Оставете да се охлади поне 1 час преди нарязване и сервиране.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels