Разраства се епидемията от късогледи деца

Експерти препоръчват поне по един час на ден на открито

25.09.2024 | 08:40 Редактор:
Причината за лошото зрение е стоенето зад екрана.
Причината за лошото зрение е стоенето зад екрана.

Все повече стават страдащите от късогледство. Експертите предупреждават, че късогледството - миопията, се е превърнала в "разрастваща се епидемия". Те препоръчват на децата да прекарват поне един час на ден на открито.

По последни данни над 40% от американците страдат от късогледство, което различно от хорската представа не е свързано с леко неудобство, коригиращо се с очила.

Според Американската оптометрична асоциация някои проучвания показват, че честотата на късогледството може да е нараснала с 25% в сравнение с преди 40 години в някои части на страната. Макар изследователите да не са напълно сигурни защо това се случва, те предполагат, че увеличението може да е свързано с времето, което децата прекарват на закрито пред екраните.

Късогледството е състояние на зрението, при което близките предмети изглеждат ясни, а далечните - размазани. Това се случва, когато формата на окото кара светлинните лъчи да се огъват и фокусират пред ретината, вместо върху нея. Ретината се намира в задната част на окото и преобразува светлината в електрически сигнали, които мозъкът обработва в изображение.

В доклада на Националната академия се казва, че един от най-добрите начини за предотвратяване на късогледството при децата е прекарване време на открито, поне по един-два часа всеки ден.

В дните, когато е трудно да се излезе навън, експертите съветват, че престоят близо до прозорци и врати, през които влиза дневна светлина, също може да бъде полезен. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels