fallback

Студът влияе на косата ни

Температурата може да промени косъма и здравето на скалпа

24.09.2024 | 17:33 Автор: Беатрис Младжова

С наближаването на студените сезони се увеличава нуждата от грижа за косата. Студеното време, в комбинация с по-сухия въздух и температурните колебания, оказват сериозно влияние върху структурата на косъма и здравето на скалпа. 

Сухота и дехидратация

Един от най-големите проблеми през студените месеци е липсата на влага в косата. Намалената влажност на въздуха, в комбинация с отоплението в затворените пространства, води до изсушаване както на кожата, така и на косата. Косата губи естествените си масла и става по-чуплива и безжизнена. Дехидратацията прави косата по-склонна към накъсване и заплитане, особено в краищата, които са най-податливи на увреждане.

Чупливост и накъсване

Когато косата е суха, тя става много по-крехка и склонна към накъсване. Студеният вятър, влажността и честото триене с топли материи като шапки и шалове също допринасят за допълнителни механични увреждания. Жените често забелязват, че косата им е по-трудна за оформяне и по-бързо се заплита. Носенето на шапки, макар и полезно за предпазване от студа, може да доведе до електризация на косата, което я прави по-трудна за поддържане.

Косопад

Сезонният косопад е често срещан проблем през есента и зимата. Падането на коса в тези месеци може да се дължи на телогенен ефлувиум – временно състояние, при което повече косми от обичайното преминават във фаза на покой и започват да падат. Промените в климата и по-кратките дни могат да увеличат стреса върху организма, което също влияе на растежа на косата.

Няколко основни съвета за здрава коса:

Хидратирайте косата редовно: Използването на подхранващи и хидратиращи продукти за коса е от съществено значение. Шампоани и балсами с естествени масла (например арганово, кокосово или масло от ший) помагат да се поддържа влагата в косата.

Носете шапка, но избирайте внимателно: Носенето на шапка предпазва косата от вятъра и студа, но е важно тя да бъде направена от материали, които не водят до прекалено триене и електризация.

Четете повече в puls.bg.

Автор: Маринела Георгиева

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback