fallback

"Допаминовото меню" ще ни помогне да подобрим настроението през есента

С влошаването на времето, съвсем нормално е да се чувствате уморени

23.09.2024 | 22:18 Автор: Деси Николова

Поредната тенденция, която се заражда в социалните мрежи, е напълно подходяща за есента. Този път обаче не става дума за дрехи или обувки, а по-скоро за подобряване на настроението в мрачните и студени дни. С влошаването на времето и падането на температурите, съвсем нормално е да се чувствате уморени, раздразнени и дори да сте изгубили мотивация за каквито и да е социални дейности. С две думи – нивото на допамин е спаднало значително.

Тук идва и идеята за "допаминово меню". Тя стана много популярна в TikTok с намерението да увеличи нивата на хормона и да осигури тласък на удоволствие или радост, когато имате нужда от това.

Допаминовото меню е подбран списък от приятни, здравословни навици и дейности, които естествено повишават нивата на допамин, осигурявайки повече щастие, мотивация и фокус. Идеята се смята за устойчив и адекватен подход за приоритизиране на вашето психично благополучие. Концепцията произлиза от видеоклип в YouTube, направен от Джесика Маккейб, която го споделя с идеята да помогне на хората със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност да получат стимулацията, от която се нуждаят мозъците им, за да получат повече допамин.

Точно като менюто в ресторант, допаминовото, известно още като "допаменю", е разделено на секции – предястия, основно, гарнитури, десерти и специалитети. Идеята е всеки раздел да съдържа списък със стимулиращи допамина дейности за различни ситуации и нужди. Тъй като тенденцията се разраства, някои хора създават отделни допаминови менюта за сутрин, вечер и уикенд или дори различни дни от седмицата. Въпросът е да направите свое меню въз основа на дейности, които ви носят радост, като го променяте както сметнете за добре.

Предястия

Секцията за предястия в допаминовото меню съдържа бързи и леснодостъпни начини за производство на допамин. Тъй като не отнемат време, можете да им се наслаждавате през целия ден, когато имате нужда от почивка. Например гледане на снимка, която държите на бюрото си и ви носи радост, петминутна медитация, любимата ви следобедна закуска, правене на чаша кафе или гушкане на домашния любимец.

Основно

Основните ястия включват по-дълги дейности, които може да се наложи да планирате и да отделите няколко часа, за да им се насладите, но те имат за цел да ви заредят с повече допамин от предястията. Това може да включва вечеря с приятел, дълга разходка, готвене на любимата ви храна или извършване на приятно хоби като редене на пъзел, четене на книга или друго.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback