Правилото 8/8/8 срещу бърнаут и за по-щастлив живот

То може да промени мозъчната ни химия

23.09.2024 | 20:00 Редактор:
Правилото помага за баланс в ежедневието.
Правилото помага за баланс в ежедневието.

Има лесен начин да се спасим от спиралата на лоши емоции и да подобрим настроението си. На сцената излиза правилото 8/8/8, което може да промени мозъчната химия.

Ако и вие сте работохолик, който редовно се бори с баланса между професионалния и личния живот, правилото 8/8/8 е чудесен начин да подобрите настроението, нивата на стрес и чувството за бърнаут. 

Какво представлява правилото 8/8/8?

Формулата 8/8/8 се съсредоточава около идеята да разделите деня си на три осемчасови блока, така че да разглеждате вашите 24 часа в три отделни категории, вместо като цяло – осем часа за сън, осем часа за работа и осем часа за вас. Последната категория може да изглежда като три часа сутрин преди работа и пет часа след работа.

Може би предпочитате да отделите час по средата на деня си или да започнете работния си ден малко по-късно. Какъвто и да е графикът и ограниченията ви, вие можете да променяте времето си, за да се вместите в тази рамка.

С какво помага?

Не е тайна, че много от нас се борят с намирането на баланс в ежедневието си. Правилото 8/8/8 е начин да структурирате свободното и работното си време, за да сте сигурни, че го оползотворявате максимално. Повечето от нас смятат, че работата е по-голямата част от дните ни – всяко време преди да започнем работа е просто време да подготвим деня си за работа, а всяко време след работа прекарваме в разпускане от работа преди лягане.

Тези осем часа диктуват всичките 24 часа от денонощието ни. Но ако работите стандартните осем часа на ден, работата не е по-голямата част от часовете ви в будно състояние – това е само половината от тях. Това преформулиране може да ни помогне да бъдем много по-съзнателни относно това как прекарваме това време.

Как се спазва правилото?

Първите осем часа – сън

Сънят може да е най-недооцененият уелнес трик. Не е толкова популярен като вашите добавки, не се вписва толкова добре в социалните ви мрежи, но наистина е първа стъпка за здравословен живот. Ако не спите достатъчно, всички други неща, които се опитвате да оптимизирате, са нещо като наливане на вода в съд без дъно.

Но от колко сън наистина се нуждаем? Доказано е, че средно осем часа сън подобрява когнитивната функция, енергийните нива, емоционалната регулация и други. Възрастта, генетиката, начинът на живот и активността могат да означават, че това число изглежда малко по-различно за всеки, но осем е добро начало.

Вторите осем часа – работа

Това може да стане малко опасно за предприемаческите типове или начинаещите с мислене за 14-часов работен ден. От друга страна, осем часа може да изглеждат обезсърчително за тези, които желаят живот, изпълнен с веселие и свободно време. Но ако сте човек, който обича да превключва между двата вида живот, осем часа работа е чудесно място да започнете да определяте граници между професионалния и личния живот, за да оптимизирате производителността си.

Последните осем часа – време за себе си

Да мислим за времето си извън работа като грижа за себе си може да е трудно за много от нас. По-скоро повечето го виждаме като начин да се подготвим за следващия работен ден. Сутрешната ни рутина включва приготвяне за работа, а вечерната преминава във възстановяване и мисли за утрешните задачи.

Прилагането на правилото 8/8/8 може да ви помогне да промените начина си на мислене и да започнете да отделяте качествено време за себе си. Така ще бъдете по-съзнателни относно свободното си време и какво искате да правите с него.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels