Родените между септември и ноември имат уникални особености

Отличават се от другите

23.09.2024 | 14:43 Редактор:
Сезонът, в който човек се ражда, може да има дългосрочно влияние върху живота му.
Сезонът, в който човек се ражда, може да има дългосрочно влияние върху живота му.

Редица любопитни аспекти, свързани с характера, здравето и развитието, носи раждането на бебе през есента. Науката показва, че сезонът, в който човек се ражда, може да има дългосрочно влияние върху живота му. Есенните бебета, родени между септември и ноември, имат свои уникални особености, които ги отличават.

Ето няколко интересни факта за децата, родени през есента.

1. По-голям шанс за дълголетие

Според проучване, хората, родени през есента, имат по-голям шанс да доживеят до 100 години в сравнение с тези родени през други сезони. Една от теориите е, че есенните бебета са изложени на по-малко сезонни инфекции и заболявания по време на първите месеци от живота си, което може да допринесе за по-добро здраве и дълголетие.

2. Тенденция за добри академични постижения

Децата, родени през есента, обикновено са сред най-възрастните в учебния клас. Това често им дава предимство в образованието, тъй като те имат малко повече време да развият когнитивните и социални умения преди да започнат училище. Някои изследвания показват, че есенните бебета имат по-добри академични постижения в сравнение с връстниците си.

3. По-здравословно тегло при раждане

Проучвания показват, че бебетата, родени през есента, често имат по-здравословно тегло при раждането в сравнение с бебетата, родени през лятото или зимата. Това може да се дължи на факта, че бременността им се развива през топлите летни месеци, когато бъдещите майки са по-активни и консумират по-балансирана диета.

4. Повишена склонност към алергии

Интересен факт е, че есенните бебета могат да бъдат по-податливи на алергии, особено сезонни такива. Проучване показва, че децата, родени през есента, имат по-голям шанс да развият алергии към полени и прахови акари, поради излагането на по-високи нива на алергени през първите месеци от живота си.

Автор: Маринела Георгиева

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay