Храненето преди тренировка е много важно

Осигурява ни бързо възстановяване

23.09.2024 | 13:56 Редактор:
Важно е също кога и какво хапваме.
Важно е също кога и какво хапваме.

Честите тренировки и физическа дейност са полезни за здравословното ни състояние. Именно затова диетолози, фитнес треньори и лекари препоръчват на възрастните да участват в някаква форма на аеробна активност всяка седмица.

На заден план обаче остава едно нещо, което също е много важно, а именно зареждането с енергия и хапването преди тренировка.

Как ни влияе хапването преди тренировка?

Зареждането на тялото ви преди тренировка не само повишава енергията ви, но ви осигурява и по-бързо възстановяване. Яденето на добра храна преди фитнес всъщност може значително да промени играта, когато става въпрос за спортове за издръжливост, високоинтензивни тренировки или вдигане на тежести.

Правилно подбраното хранене не само смекчава разграждането на мускулния протеин по време на упражненията, но също така улеснява по-ефективното възстановяване, насърчавайки увеличен мускулен растеж след фитнес. Предварителното зареждане предпазва мускулите от прекомерно износване и подпомага по-бързото възстановяване, което е от решаващо значение за дългосрочното здраве и функцията им.

Кое е подходящото време за хранене?

Не само храната, но и времето е важно, когато става въпрос за захранване за вашата тренировка. Стремете се към пълноценно хранене около 2 до 3 часа преди тренировката, за да дадете на тялото си достатъчно време за храносмилане, разграждане на хранителните вещества и превръщането им в гориво.

Ако имате нужда от по-бързо зареждане с енергия, изяждането на лек снак, богат на въглехидрати, около 30 до 60 минути преди тренировка, ще ви помогне. Ключът тук е да слушате тялото си и да коригирате времето на вашите хранения въз основа на това как се чувствате по време на тренировките.

Кои храни са полезни?

Храните преди тренировка трябва да съдържат смес от въглехидрати и протеини, като същевременно са лесни за смилане без създаването на стомашно-чревен дискомфорт. Въглехидратите са това, което помага на тялото ни да поддържа нивата на кръвната захар, докато протеинът е хранителното вещество, което помага за предотвратяване на разграждането на мускулите по време на тренировката. Аминокиселините, присъстващи в протеина, могат да помогнат за възстановяването на мускулите, което също така намалява болката и насърчава растежа им.

Бързи и вкусни рецепти:

Банан или ябълка с фъстъчено масло – тази комбинация предлага бързоусвоими въглехидрати от плодовете и малко протеини в допълнение на здравословните мазнини от фъстъченото масло.

Гръцко кисело мляко с малко мед – киселото мляко осигурява стабилно количество протеини и въглехидрати, докато медът добавя бърз прилив на енергия.

Смес от сушени плодове и ядки – това е балансирана комбинация от бързи въглехидрати от сушените плодове и поддържащи мазнини и протеини от ядките.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels