fallback

Вредна ли е замразената храна?

Важно е да използваме правилно фризера

23.09.2024 | 09:39 Автор: Вяра Димова

Един от най-популярните методи за съхранение на храни е замразяването. То позволява дълготрайното запазване на свежестта и вкуса на продуктите. То е удобно и лесно за прилагане както в домашни условия, така и в индустриален мащаб. 

Въпреки че замразяването може да промени някои характеристики на храната, то запазва голяма част от нейните хранителни вещества, ако се извършва правилно. 

Замразяването на храната включва понижаване на температурата до нива, при които водата в продуктите се превръща в лед. Това забавя или напълно спира растежа на микробите, които могат да предизвикат разваляне на храната. При индустриалното замразяване често се използват методи като шоково замразяване, при които храната се замразява за много кратко време при изключително ниски температури. Това помага за минимизиране на уврежданията на клетъчните структури на продуктите.

Замразяването има различно въздействие върху различните витамини и минерали в храната

Водоразтворимите витамини, като витамин С и В комплекс, са най-уязвими към процеса на замразяване. Те могат частично да се разрушат, особено ако храната не е била замразена бързо или ако не е била правилно съхранявана. Въпреки това загубите са сравнително малки в сравнение с други методи на съхранение, като сушене или консервиране.

Минералите, като желязо, калций и магнезий, остават почти непроменени при замразяване. Това се дължи на факта, че те са стабилни и не се разрушават при ниски температури. Фибрите също остават непроменени, което означава, че хранителната стойност на замразените плодове и зеленчуци остава висока.

Един от основните недостатъци на замразяването е промяната в структурата на продуктите, особено при плодове и зеленчуци. Когато водата в тях замръзне, тя образува кристали, които могат да разрушат клетъчните стени. Това може да доведе до омекване на текстурата след размразяване. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback