fallback

Три храни, които намаляват стреса

Важен е приемът на калий, бор, мед, витамин В6

22.09.2024 | 19:58 Автор: Елеонора Танева

Съвременният човек е подложен на ежедневен стрес. Много хора прибягват към храната като начин да успокоят нервите си. Има определени храни, които наистина действат понижаващо на стреса заради съставките си.

Стафиди

Те са много полезни за мозъка, борят се със стреса благодарение на минералите в състава си. Стафидите са богати на калий, бор, мед и витамин В6. Тази палитра е съществена за мозъка, като едновременно с това предпазва от оксидативен стрес.

Червено цвекло 

Червеното цвекло е богато на антиоксиданти и минерали, които подобряват обновяването на мозъчните клетки, стимулират деленето им и подобряват преноса на нервни импулси. Червеното цвекло съдържа антиоксидантът бетанин, който в комбинация с витамин В9 в състава му има противовъзпалително действие и намалява риска от развитие на дегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер.

Орехи 

Ядките на ореха са богати на омега-3 мастни киселини и витамини, които подхранват мозъка и намаляват стреса в тъканите. Орехите съдържат още витамини от група В и витамин Е, които са мощни антиоксиданти, потискащи влиянието на свободните радикали в тялото.

Храните за мозъка против стрес съдържат големи количества антиоксиданти, които противодействат на стреса и същевременно намаляват възпаленията, причиняващи негативни ефекти върху мозъчната тъкан.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback