Храни за понижаване на кръвното налягане и контрол на хипертонията

Кръстоцветните зеленчуци съдържат глюкозинолати

22.09.2024 | 13:20 Редактор:
Зеленчуците са били предоставени под формата на супи за обяд и вечеря.
Зеленчуците са били предоставени под формата на супи за обяд и вечеря.

Кръвното налягане може да се понижава и с някои видове храни. Особено полезни за това са кръстоцветните зеленчуци. До този извод се стигна от проучване, публикувано в списание BMC Medicinе, в което се разглежда как зеленчуци като броколи и карфиол могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане при възрастни с леко повишено такова.

Сред кръстоцветните зеленчуци са броколи, карфиол, кейл

Консумацията на четири порции кръстоцветни зеленчуци дневно за две седмици, в сравнение с консумация на кореноплодни и тиквени зеленчуци, води до понижаване на систоличното кръвно налягане средно с 2,5 mmHg. Това може да намали риска от сериозни сърдечно-съдови заболявания с около 5%, уточняват изследователите.

Изследователите са проучили как кръстоцветни зеленчуци като кейл, броколи и карфиол влияят на кръвното налягане в сравнение с кореноплодни и тиквови зеленчуци.

Установено е, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци помага за понижаване на систоличното кръвно налягане, което е ключово за контрола на хипертонията.

Зеленчуците са били предоставени на участниците под формата на супи за обяд и вечеря. 72% от участниците са спазвали изискванията.

Кое прави ценно тези зеленчуци

Изследователите са установили, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци за две седмици намалява дневното систолично кръвно налягане, но не оказва значителен ефект върху нощното. Те са забелязали и повишаване на нощното диастолично кръвно налягане и сърдечната честота при участниците в активната интервенция в сравнение с контролната група.

Кръстоцветните зеленчуци включват зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле и др. За всички тях е известно, че съдържат глюкозинолати, които могат да помогнат в борбата с рака.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: pixabay