Грешките, които правим под душа

Рискуваме да навредим на кожата си

20.09.2024 | 13:08 Редактор:
Къпането твърде често не е препоръчително.
Къпането твърде често не е препоръчително.

Много от нас считат къпането за обичайна рутина. Въпреки това, ако искате да се погрижите за себе си по-добре, е важно да се фокусирате върху всеки детайл. Какви грешки може да правите, когато взимате душ?

Водата ви е твърде гореща

Ако сте склонни да се къпете с много гореща вода, рискувате да изсушите кожата си. С течение на времето това може да отслаби кожната ви бариера и да влоши не само състояния като суха кожа и екзема, но и акне.

Ако идеята водата да изсушава кожата ви и да я прави мазна изглежда като оксиморон, трябва да разберете следното: когато отмиете твърде много себум с агресивни химически почистващи продукти (или допълнително гореща вода), тялото ни изпраща сигнал до мастните ни жлези, задействайки повече производство, за да компенсира току-що изгубеното. Когато този допълнителен себум (плюс мъртва кожа) се улови в порите, той може да привлече бактерии, което води до обриви.

Подсушавате се с мръсна кърпа

Неглижирането на чистотата на кърпите и хавлиите може да доведе до катастрофа за всеки, който има проблем с кожата (особено когато има замесени бактерии).

Натрупването на микроби, масла и остатъци от козметични продукти върху вашата кърпа осигурява благоприятна среда за c.acnes, бактерията, която причинява възпалителни пъпки и обриви.

Ако имате суха, напукана кожа, вие също рискувате да внесете често срещани патогени като стафилокок, който може да причини циреи. За да избегнете триенето на микроби по току-що измитата ви кожа, сменяйте кърпите си поне веднъж седмично.

Къпете се твърде често

Ако се къпете повече от веднъж на ден, може да „оголите“ кожата си, твърдят специалисти. Освен ако не тренирате и не се потите много; плувате или използвате слънцезащитен крем за цялото тяло, който може да е оклузивен, обикновено няма нужда да се къпете повече от веднъж дневно. Ако идеята да пропуснете душ просто е твърде неприятна, опитайте вместо това да вземете по-кратък.

Четете повече в az-jenata.bg

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа

Снимка: Freepik