Как да си набавим пробиотици и защо е важен приемът им?

Те действат благотворно на организма ни

19.09.2024 | 22:44 Редактор:
Пробиотиците се намират в храни като киселото мляко и кефира.
Пробиотиците се намират в храни като киселото мляко и кефира.

За организма ни е важно да приемаме всякакви полезни добавки, а пробиотиците са сред тях. Те се определят като "живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно върху човешкия организъм, подобрявайки и оздравявайки вътрешния микробен баланс".

Въздействието на пробиотичните бактерии е изключително трудно да се обясни само чрез сега известните научни данни и наблюдения, вземайки под внимание наличието на милиарди бактерии в бактериалната екосистема на човека.

Защо пробиотиците са важни за правилното функциониране на тялото?

Стомашно-чревният ни тракт е населен с огромно количество бактерии, което представлява нашият естествен микробиом. При нормалното му функциониране той не позволява пролиферацията на патогенните микроорганизми в червата, микробиомът влияе на правилния метаболизъм, храносмилане и цялостно състояние на организма. 

Как да си набавим пробиотици?

Разнообразното и пълноценно хранене е гаранция за внос на нужните за тялото добри бактерии. А българската кухня изобилства от храни, които могат да ги набавят. Такива са т.нар. "живи" храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле и всякакви ферментирали зеленчуци. При традиционното сушене на меса също протича ферментационен процес с участието на пробиотични щамове.

Другият начин да си набавим нужните за тялото пробиотици е чрез прием на хранителни добавки. Количеството пробиотици във всяка една хранителна добавка са посочени в милиарди живи бактерии или в милиони живи бактерии в доза/капсула. Приемът на пробиотични хранителни добавки се осъществява спрямо препоръките на производителя и насоки от лекар или фармацевт.

Четете повече в puls.bg.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа

Снимка: Pexels