Как и защо липсата на сън ни прави раздразнителни

Хората, които редовно не се наспиват, са по-склонни да изпитват негативни емоции през деня

19.09.2024 | 09:34 Редактор:
Как и защо липсата на сън ни прави раздразнителни
Как и защо липсата на сън ни прави раздразнителни

Сънят е от ключово значение за здравето ни - както физическото, така и психическото. Един от най-важните аспекти на съня е влиянието му върху настроението. Липсата на качествен сън може да доведе до промени в емоционалното състояние, които се проявяват като раздразнителност, тревожност, депресия и други негативни емоции.

Мозъкът е органът, който се възстановява най-активно по време на сън. В периода на дълбок сън тялото се фокусира върху възстановяване и регенерация, а мозъкът обработва емоциите и преживяванията от деня. Липсата на сън може да наруши този процес, което води до проблеми с управлението на стреса и емоциите.

Проучванията показват, че недостатъчният сън може да повиши активността на амигдалата - част от мозъка, отговорна за емоционалните реакции, като страх и гняв. Когато човек е лишен от сън, амигдалата става по-реактивна и по-малко контролирана от предната кора на мозъка, която е отговорна за рационалното мислене. Това означава, че когато не сме се наспали добре, сме по-податливи на негативни емоции и реагираме по-остро на стресови ситуации.

Липсата на сън се свързва директно с повишена раздразнителност, промени в настроението и депресивни състояния. Хората, които редовно не се наспиват, са по-склонни да изпитват негативни емоции през деня. Дългосрочната липса на сън може да допринесе за развитието на сериозни психични разстройства, включително тревожност и депресия.

Четете цялата статия в puls.bg.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа

Снимка: Pixabay