fallback

Храните, които повишават риска от диабет

Горските плодове го намаляват

18.09.2024 | 22:06 Автор: Толя Стоянова

Учените се опитват да разберат какви фактори допринасят за появата на диабет тип 1, като един от основните въпроси е как диетата може да влияе върху развитието на заболяването.

Определени храни могат да влияят на риска от развитие на заболяването, споделят учени на 60-ата годишна среща на Европейската асоциация за изследване на диабета. Твърдението им идва след проучване на хранителния режим на повече от 5000 деца с генетична предразположеност към диабет тип 1.

Изследователите анализират връзката между консумацията на различни храни и риска от развитие на диабет тип 1, използвайки модели с една и няколко храни и коригирайки фактори като пол и фамилна анамнеза. В резултат те установяват, че овесът и бананите са свързани с повишени нива на антитела срещу островните клетки и биохимичен автоимунитет. Овесът, бананите, ферментиралите млечни продукти и пшеницата се свързват и с множество автоимунни заболявания на островчетата на Лангерханс. 

От друга страна, консумацията на кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол е свързана с намален риск от автоимунен отговор в панкреаса, докато ръжта, овесът и плодовете увеличават риска от диабет тип 1, а горските плодове го намаляват.

Четете повече в puls.bg

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback