Учените се опитват да разберат какви фактори допринасят за появата на диабет тип 1, като един от основните въпроси е как диетата може да влияе върху развитието на заболяването.
Определени храни могат да влияят на риска от развитие на заболяването, споделят учени на 60-ата годишна среща на Европейската асоциация за изследване на диабета. Твърдението им идва след проучване на хранителния режим на повече от 5000 деца с генетична предразположеност към диабет тип 1.
Изследователите анализират връзката между консумацията на различни храни и риска от развитие на диабет тип 1, използвайки модели с една и няколко храни и коригирайки фактори като пол и фамилна анамнеза. В резултат те установяват, че овесът и бананите са свързани с повишени нива на антитела срещу островните клетки и биохимичен автоимунитет. Овесът, бананите, ферментиралите млечни продукти и пшеницата се свързват и с множество автоимунни заболявания на островчетата на Лангерханс.
От друга страна, консумацията на кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол е свързана с намален риск от автоимунен отговор в панкреаса, докато ръжта, овесът и плодовете увеличават риска от диабет тип 1, а горските плодове го намаляват.
Четете повече в puls.bg
Колко пъти ходихте на почивка това лято?
Снимка: Pexels