fallback

Кои витамини са нужни на очите?

Недостигът им може да увеличи риска от някои заболявания

18.09.2024 | 10:19 Автор: Беатрис Младжова

Витамините са важни за доброто зрение. Недостигът на определени витамини може да увеличи риска от някои очни заболявания, като катаракта, глаукома и свързана с възрастта макулна дегенерация. Изследванията показват, че някои витаминни и минерали могат да помогнат за предпазване или забавяне на развитието на тези заболявания.

Витамин А и бета-каротин

Витамин А е от съществено значение за доброто зрение. Той е съставна част на белтъка родопсин, който позволява на окото да вижда при слаба светлина. Според Американската академия по офталмология недостигът на витамин А може да доведе до нощна слепота.

Бета-каротинът в храната е основният източник на витамин А. Бета-каротинът е вид растителен пигмент, каротеноид, който се съдържа в много цветни плодове и зеленчуци. Когато човек консумира каротеноиди, организмът му превръща пигментите във витамин А.

Храни, богати на витамин А включват сладки картофи, моркови, червен пипер, тиква.

Витамин Е

Алфа-токоферолът е форма на витамин Е, която има особено мощни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, които увреждат тъканите в тялото. Понякога свободните радикали могат да увредят протеините в окото. Това увреждане може да доведе до появата на мътни участъци - катаракта - върху лещата на окото.

Храните с високо съдържание на витамин Е включват бадеми, слънчогледови семки, фъстъци, шафраново масло, масло от соя, царевица и пшеничен зародиш, аспержи.

Витамин С

Витамин С играе важна роля в самото око, като предпазва от увреждане от ултравиолетовите лъчи. Въпреки че концентрацията на витамин С в очите намалява с възрастта, диетата и хранителните добавки могат да противодействат на това.

Следните храни съдържат високи нива на витамин С: портокали и портокалов сок, броколи, брюкселско зеле, къпини, сок от грейпфрут.

Четете повече в puls.bg.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 714 гласа

Снимка: Pixabay  

fallback
Още от Любопитно
fallback