Кои витамини са нужни на очите?

Недостигът им може да увеличи риска от някои заболявания

18.09.2024 | 10:19 Редактор:
Някои витамини предпазват от заболявания.
Някои витамини предпазват от заболявания.

Витамините са важни за доброто зрение. Недостигът на определени витамини може да увеличи риска от някои очни заболявания, като катаракта, глаукома и свързана с възрастта макулна дегенерация. Изследванията показват, че някои витаминни и минерали могат да помогнат за предпазване или забавяне на развитието на тези заболявания.

Витамин А и бета-каротин

Витамин А е от съществено значение за доброто зрение. Той е съставна част на белтъка родопсин, който позволява на окото да вижда при слаба светлина. Според Американската академия по офталмология недостигът на витамин А може да доведе до нощна слепота.

Бета-каротинът в храната е основният източник на витамин А. Бета-каротинът е вид растителен пигмент, каротеноид, който се съдържа в много цветни плодове и зеленчуци. Когато човек консумира каротеноиди, организмът му превръща пигментите във витамин А.

Храни, богати на витамин А включват сладки картофи, моркови, червен пипер, тиква.

Витамин Е

Алфа-токоферолът е форма на витамин Е, която има особено мощни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, които увреждат тъканите в тялото. Понякога свободните радикали могат да увредят протеините в окото. Това увреждане може да доведе до появата на мътни участъци - катаракта - върху лещата на окото.

Храните с високо съдържание на витамин Е включват бадеми, слънчогледови семки, фъстъци, шафраново масло, масло от соя, царевица и пшеничен зародиш, аспержи.

Витамин С

Витамин С играе важна роля в самото око, като предпазва от увреждане от ултравиолетовите лъчи. Въпреки че концентрацията на витамин С в очите намалява с възрастта, диетата и хранителните добавки могат да противодействат на това.

Следните храни съдържат високи нива на витамин С: портокали и портокалов сок, броколи, брюкселско зеле, къпини, сок от грейпфрут.

Четете повече в puls.bg.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 683 гласа

Снимка: Pixabay