fallback

Най-ефективните начини за отказване от цигарите

29% от европейците на възраст 15-24 години пушат

17.09.2024 | 19:45 Автор: Деси Николова

Тютюнопушенето има негативен ефект върху здравето както на самите пушачи, така и на хората, изложени на пасивно пушене. Въпреки значителния напредък в последните години, статистиката показва, че броят на пушачите в ЕС остава висок — 26% от общото население и 29% от европейците на възраст 15-24 години.

Cochrane Tobacco Addiction Group, базирана в Оксфордския университет във Великобритания, представя систематичен преглед на доказателствата за методите за превенция и лечение на никотиновата зависимост. Констатациите от статиите, публикувани между 2021 и 2023 г., показват, че варениклинът, цитизинът и никотиновите електронни цигари увеличават процента на успеваемост при отказване от тютюнопушене.

Освен това прегледът установява, че бупропионът, никотин-заместителната терапия и поведенческите консултации могат да бъдат ефективни стратегии за отказване от пушенето. Проучването е публикувано в сп. Addiction.

Изследователите са оценили качеството на доказателствата, като са използвали параметрите на GRADE - ограничения на изследванията, последователност на ефекта, неточност, косвеност и отклонение от публикациите. Оценките за сигурност варират от "висока сигурност" до "много ниска сигурност".

Доказателствата показват, че най-ефективните лечения са общоприетите лекарства варениклин, цитизин и никотинови електронни цигари.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback