Как да разпознаем витилиго и какво е лечението?

То е хронично състояние на депигментни петна по кожата

17.09.2024 | 09:32 Редактор:
Лечението е най-успешно в зоните на лицето и тялото.
Лечението е най-успешно в зоните на лицето и тялото.

Има най-различни начини да забележим появата на витилиго. То е хронично състояние, което се характеризира с появата на депигментни петна по кожата. Прието е, че е резултат от автоимунно разрушаване на меланоцитите.

За невъзможността да се образува пигмент има различни причини – фамилно обременяване, автоимунни причини (установяване на антимеланоцитни антитела), увреждане на меланоцитите от някои медиатори, цитотоксични фактори и други.

Най-честата проява е пълната загуба на пигмент в единични или множество петна по кожата с характерен млечнобял цвят. Обикновено не предизвиква симптоми, но рядко може да има сърбеж при активни лезии. Понякога по-малки петна се сливат.

Най-честа е локализацията по откритите части на тялото – лице и ръце, телесни гънки, генито-анална област и други. Понякога депигментацията може да бъде разположена по хода на сетивен нерв. Лицавиците и полулигавиците на устата и гениталииите също могат да се засегнат. Загубата на цвят на косъмчетата може да засегне скалпа, веждите, миглите и космите по тялото.

Лечението е най-успешно в зоните на лицето и тялото, докато ръцете, краката и областите с бяла коса по-трудно се повлияват. Депигментираната кожа само може да изгори при излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето, не може да почернява. Слънчевото изгаряне може да причини разпространение на витилиго, затова се препоръчва:

Минимизиране на нараняването на кожата, защита от слънце с облекло, използване на слънцезащитни продукти и промяна на начина на живот, медикаменти за локално и системно лечение, локални кортикостероиди, може да се използва върху торса и крайниците до 3 месеца и др.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 137 гласа

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels