Козметични съставки, които да избягваме, ако имаме чувствителна кожа

Съвети и насоки за избягване на дразнители в козметичната грижа

13.09.2024 | 22:07 Редактор:
Ключови правила за грижа за кожата.
Ключови правила за грижа за кожата.

Пазаруването на козметика може да е предизвикателно, особено за хора с чувствителна кожа, която лесно реагира на съставки, харесвани от другите. Продукти, които придават сияен тен на някои, могат да предизвикат зачервяване и сърбеж при вас. Затова е полезно да знаете какви съставки да избягвате.

Аромати

Ароматите са напълно забранени за чувствителната кожа. Те са често срещани виновници за дразненето, включително за причиняване на алергичен контактен дерматит. Ако имате чувствителна кожа, изберете продукти без аромати и без добавки. Обърнете внимание, че продуктите без аромат може да нямат забележима миризма, но могат да съдържат съставки, които маскират миризмите.

Алкохол

Докато някои алкохоли в грижата за кожата могат да бъдат полезни – като мастните, извлечени от кокосово или палмово масло за подхранване – по-често тези, присъстващи в козметичните продукти, правят точно обратното. Те обикновено са разтворители, често използвани в тонери и адстрингенти, като спомагат за осигуряването на ефект на бързо изсушаване и помагат на други съставки да проникнат в кожата. Алкохолът обаче може да лиши кожата от естествените ѝ масла и да наруши защитната ѝ бариера, което води до сухота и раздразнение. Вместо това обмислете използването на хидратиращи тонери със съставки като глицерин или хиалуронова киселина.

Сулфати

Често ще намерите сулфати в почистващи препарати, за да се създаде ефектът на пяна. Tази съставка обаче често причинява повече вреда, отколкото полза. Сулфатите обикновено са ефективни при премахването на мръсотия и масло от кожата. Въпреки това, за тези с чувствителен тип, те могат да бъдат прекалено груби, причинявайки сухота и раздразнение и нарушавайки естествената бариера на кожата.

Етерични масла

Етеричните масла могат да действат успокояващо в много случаи, но върху кожата не е един от тези случаи. Типове като масло от чаено дърво и лавандула са естествено извлечени от растения, често използвани заради своите ароматни свойства или ползи за кожата. Въпреки че се твърди, че осигуряват противовъзпалителни и антимикробни ползи, през повечето време пречистената форма може да бъде твърде силна и да предизвика дразнене, алергични реакции или дори да изостри чувствителността при някои индивиди.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pexels