Силна магнитна буря от трето ниво удари Земята

Слънчевите изригвания се разделят на пет класа

13.09.2024 | 07:41 Редактор:
Силна магнитна буря от трето ниво удари Земята
Силна магнитна буря от трето ниво удари Земята

От Института по приложна геофизика съобщиха, че магнитната буря на Земята се е увеличила до ниво G3 (силна), противно на прогнозите, предаде ТАСС. Степента на смущенията в магнитното поле на Земята се измерва от учените по петстепенна скала, където G1 е най-слабото смущение, а G5 е изключително силно.

Както се съобщава на уебсайта на Лабораторията по слънчева астрономия ИКИ РАН, промяната в геомагнитната обстановка е започнала около 06:00 ч. българско време, когато скоростта на слънчевия вятър е скочила от 350 км/сек на около 450 км/сек. Вторият скок до около 530 км/сек се случи вчера около 12:00 ч. българско време и доведе до повишаване на геомагнитната активност до ниво G1.

По-рано на уебсайта на лабораторията бяха публикувани данни, според които следващият облак от плазма ще удари Земята с почти 100% вероятност. Според прогнозата магнитната буря трябваше да започне в четвъртък вечерта, като мощността ѝ се оценяваше на ниво G1-G2, информира БГНЕС.

Слънчевите изригвания се разделят на пет класа в зависимост от мощността на рентгеновите лъчи: A, B, C, M и X. Минималният клас А0.0 съответства на мощност на излъчване в земната орбита от 10 nW на 1 квадратен метър. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти. Изригванията обикновено са съпроводени от емисии на слънчева плазма, чиито облаци, достигайки до Земята, могат да предизвикат магнитни бури. 

Снимка: Pexels