Основни причини за появата на афти и как да ги избегнем

Как стресът и храненето влияят на здравето на устната лигавица

12.09.2024 | 22:46 Редактор:
Липсата на определени витамини и минерали може да допринесе за появата на афти.
Липсата на определени витамини и минерали може да допринесе за появата на афти.

Афтите са малки и болезнени рани, които се образуват върху лигавицата на устата, езика, вътрешната страна на бузите или устните. Те са често срещано състояние при хора от всички възрасти и могат да предизвикат значителен дискомфорт, особено при говорене, хранене или пиене.

Въпреки че точната причина за появата на афти невинаги е ясна, съществуват различни фактори, които могат да ги предизвикат.

Травма на устната кухина

Една от най-честите причини за появата на афти е травма на лигавицата на устата. Това може да включва ухапване на бузата, нараняване от остри зъби или зъбни протези, използване на твърда четка за зъби или консумация на твърди, груби или остри храни. Дори малки наранявания могат да провокират образуването на болезнени язви.

Стрес и емоционално напрежение

Психологическият стрес и емоционалното напрежение могат значително да повлияят на имунната система и да провокират появата на афти. Много хора съобщават за увеличена честота на афти по време на стресови периоди като изпити, важни събития или лични проблеми.

Хормонални промени

Хормоналните промени, особено при жените, също могат да бъдат фактор за появата на афти. Някои жени забелязват увеличаване на афтите по време на менструалния цикъл или бременност, когато хормоналните нива се променят значително.

Недостиг на витамини и минерали

Липсата на определени витамини и минерали, особено желязо, витамин B12, цинк и фолиева киселина, може да допринесе за появата на афти. Тези нутриенти са важни за поддържането на здравата лигавица на устата и имунната функция, и техният дефицит може да отслаби защитните механизми на тялото срещу възпаления и инфекции.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Freepik