Крият ли салоните за маникюр и педикюр риск от заразяване с хепатит В?

Вирусът може да се предаде по време на манипулации с нестерилизирани или дезинфекцирани инструменти

12.09.2024 | 10:00 Редактор:
Хигиената в салоните за красота е важна.
Хигиената в салоните за красота е важна.

В България разпространението на хепатит В е в умерени нива, но поради различните възможни механизми, по които се предава инфекцията, се изискват допълнителни мерки за превенция. Основно значение има предаването по полов път и по време на манипулации с нестерилизирани или дезинфекцирани инструменти.

Предаването на хепатит В може да стане при непочистени правилно инструменти

Така по време на гастроскопия, например, е възможно да се осъществи трансфер на инфекциозния причинител, ако по щипката на гастроскопа е останал вирусен товар при предходна интервенция на болен от хепатит В. Това от своя страна налага и мерките в болниците, особено при инвазивни процедури, да се прави изследване на приетите пациенти, за да се ограничи разпространението на кръвно преносими инфекции като хепатит В, хепатит С и ХИВ.

Сред извънболничните звена, на които може да се случи предаване на инфекцията, са салоните за маникюр и педикюр - ако има пропуски в дезинфекцията или стерилизацията на инструментариума, е възможно да се пренесе причинителят на следващ клиент. Това е възможно, поради устойчивостта на вируса, която достига до 7 дни при попадане в околната среда.

Освен това, инфекциозният причинител води до развитие на инфекция дори и при много нисък вирусен товар в сравнение с други.

Основно значение при маникюр и педикюр има почистването на инструментите от тъканите, които са отстранени (кожа), в които вирусът се запазва дори и след дезинфекция. Затова първо се прави щателно почистване от по-големи частици и след това дезинфекция и стерилизация. По възможност е препоръчително всичко, което е възможно да се използва за еднократна употреба да се предпочита.

Автор: д-р Ралица Правова

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay