Мобилните телефони влияят на здравето на сърцето

Говоренето по телефона се оказва вредно

11.09.2024 | 23:10 Редактор:
Технологиите влияят на организма ни.
Технологиите влияят на организма ни.

Едни от най-използваните устройства в ежедневието ни са мобилните телефони. Те се надграждат и променят начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, но крият и рискове за здравето.

Въпреки многото си предимства, мобилните телефони могат да допринесат за развитието на сърдечносъдови заболявания. Това е установило проучване, публикувано в "Canadian Journal of Cardiology", в което акцентът е как влияят разговорите по смартфоните на сърдечносъдовата система. От доклада става ясно, че колкото повече време прекарва човек, говорейки по телефона всяка седмица, толкова по-голям е рискът да преживее сърдечносъдово събитие, като инсулт или сърдечна недостатъчност. 

Според статията сънят, психологическият стрес и невротизмът също са важни фактори за тази връзка.

Какви са последиците?

Тъй като мобилните телефони продължават да доминират в света - в момента има повече договори за мобилни телефони, отколкото са хората на Земята, учените искат да разберат тяхното въздействие върху човешкото здраве.

Изследванията се фокусират върху много от потенциалните ефекти на смартфоните. Например, преди време е имало опасения, че използването на мобилен телефон може да причини рак на мозъка, но неотдавнашен преглед на 63 проучвания на Световната здравна организация (СЗО) отхвърли тази връзка. Преди това Администрацията по храните и лекарствата също не откри данни, които да потвърждават тази връзка.

Четете повече в Puls.bg

Снимка: pixabay