Медът има множество ползи за здравето и се използва широко както в кулинарията, така и в медицината. Богат е на антиоксиданти, като феноли, ензими и органични киселини.
Тези антиоксиданти помагат за неутрализирането на свободните радикали в организма, което намалява риска от хронични заболявания и забавя процесите на стареене. Освен това, медът има изразени антимикробни и противовъзпалителни свойства. Тези свойства го правят ефективен при лечение на рани и изгаряния, като помага за по-бързото им заздравяване и предотвратява инфекции. Противовъзпалителните свойства на меда също могат да помогнат при лечението на възпалителни заболявания на червата и други вътрешни органи, например гастрит и колит.
Медът е известен със своето успокояващо действие върху гърлото и се използва често при кашлица и настинки. Той облекчава дразненето и намалява симптомите, като действа като натурално средство за облекчаване на кашлицата.
Медът е отличен източник на енергия, благодарение на високото съдържание на натурални захари, които се усвояват бързо от организма и предоставят незабавен енергиен подем. Въпреки високото съдържание на захари, медът има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с обикновената захар, което означава, че не причинява резки скокове в нивата на кръвната захар. Това го прави по-подходящ за хора с диабет или тези, които следят гликемичния си контрол.
Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pexels