fallback

Медът забавя процесите на стареене и намалява риска от хронични заболявания

Известен е със своето успокояващо действие върху гърлото

10.09.2024 | 21:37 Автор: Толя Стоянова

Медът има множество ползи за здравето и се използва широко както в кулинарията, така и в медицината. Богат е на антиоксиданти, като феноли, ензими и органични киселини.

Тези антиоксиданти помагат за неутрализирането на свободните радикали в организма, което намалява риска от хронични заболявания и забавя процесите на стареене. Освен това, медът има изразени антимикробни и противовъзпалителни свойства. Тези свойства го правят ефективен при лечение на рани и изгаряния, като помага за по-бързото им заздравяване и предотвратява инфекции. Противовъзпалителните свойства на меда също могат да помогнат при лечението на възпалителни заболявания на червата и други вътрешни органи, например гастрит и колит.

Медът е известен със своето успокояващо действие върху гърлото и се използва често при кашлица и настинки. Той облекчава дразненето и намалява симптомите, като действа като натурално средство за облекчаване на кашлицата.

Медът е отличен източник на енергия, благодарение на високото съдържание на натурални захари, които се усвояват бързо от организма и предоставят незабавен енергиен подем. Въпреки високото съдържание на захари, медът има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с обикновената захар, което означава, че не причинява резки скокове в нивата на кръвната захар. Това го прави по-подходящ за хора с диабет или тези, които следят гликемичния си контрол.

Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback