Три ползи от ежедневното присъствие на лук в менюто

Полезен е при пърхот и сърбеж

09.09.2024 | 23:01 Редактор:
Пресният лук бори бактериите в устната кухина.
Пресният лук бори бактериите в устната кухина.

В лука се съдържат флавоноиди, които се борят с възпаленията, свободните радикали и болестните процеси в клетките. Той е изключително богат на витамин С, фолати, калий, манган, фибри, витамин В6 (фолиева киселина) и това го прави един от най-полезните зеленчуци. Вижте 5 причини да го консумирате всеки ден в салати, предястия или основни ястия.

Подсилва имунитета

Лукът съдържа полифеноли, които помагат на имунната система да работи добре. Те пазят тялото от вредното действие на свободните радикали, които се месят в работата на имунната система.

Селенът в лука също стимулира защитните механизми на организма.

Има позитивен ефект при косопад

Сярата в лука и чесъна не само се бори срещу косопада, но и стимулира растежа на косата. Тя е полезна и за самия скалп, защото потиска микроорганизмите, причиняващи пърхот и сърбеж.

Има превантивен ефект срещу зъбни проблеми

Зъбните инфекции, кариесите и възпалените венци са пагубни за здравето на устната кухина. Консумацията на пресен лук обаче се бори с болестотворните бактерии в устната кухина, неутрализира ги и предпазва от повреждане на зъбите и венците. Абстрахирайте се от лошия дъх на лук и го хапвайте всеки ден.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: pixabay