Какво се слага на трапезата на Малка Богородица и какви са поверията?

Това е денят, в който се е родила Дева Мария

08.09.2024 | 17:15 Редактор:
От курбана се раздава на бедните.
От курбана се раздава на бедните.

На 8 септември православната църква почита празника Рождество на пресвета Богородица. Това е денят, в който се е родила Дева Мария. Той е и един от най-големите християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.

Какво повелява традицията?

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един от най-предпочитаните празници, на който се провеждат събори из цяла България.

Какво включват обредите и ритуалите за Малка Богородица?

Това е много почитан празник от жените, които отправят молитвите си към светицата в беди и в тежки дни. Молят ѝ се да раждат леко и да са живи и здрави децата им.

По стара традиция за здравето на децата на Малка Богородица се правят курбани. В жертва се принася животно, най-често женско - овца. От курбана се раздава на бедните, приема се, че Светата Майка е покровителка и на самотните и изоставени хора, утешителка на сирачетата.

В чест на Богородица се меси и пита, наречена Богородичен хляб. По традиция той се намазва с мед. Може да се украси с тестени фигури – пиленца или слънца, които са символ на детството. Парче от нея се оставя за добитъка, прибавя се в храната му, а друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица, според народните поверия. В някои краища на страната пазят това парче чак до 26 декември.

На празника Малка Богородица жените носят дарове в църквата - ризи, кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на света Богородица, отрупана с цветя.

Според народния обичай се вари жито, то най-напред се носи в черквата, за да се опее и благослови, след това се раздава за здраве. В някои райони между Голяма и Малка Богородица се спазва строга забрана - жените не перат, не тъкат, не шият, не месят хляб, за да са здрави децата им.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: БГНЕС